Jullekar

Vid jul, kanske särskilt på julafton, har vi en tradition att leka vissa lekar som bara förekommer då. Dessa lekar kallas jullekar. Varje släkt har en uppsättning lekar som de återkommande leker. En del av dessa lekar är flera hundra år gamla.

När jag växte upp var det några särskilda lekfulla aktiviteter som hörde julen till. Att dansa kring granen är en typisk jullek. Rent historiskt är ringdanser/ringlekar äldre än förekomsten av julgran. Att dansa i ett tåg eller i en stor ring, hållandes varandras händer, har förekommit länge. När granen kom in i hemmen blev det naturligt att dansa runt denna. Här ingår då att sjunga vissa sånger som räven raskar över isen eller nu är det jul igen.

I min släkt lekte vi också mandeln i gröten (ris a la malta). Vad som händer den som får mandeln skiljer sig från släkt till släkt. Det kan t.ex. vara så att den som får mandeln får öppna en julklapp före alla andra. I min familj, när jag var barn, hände det någon gång att den som vann fick en chokladtomte. Så här i efterhand har jag funderat på om min morfar preparerade gröten så att just jag skulle få chokladtomten för det var oproportionerligt ofta jag vann så länge jag var enda barnet/barnbarnet i familjen. I vissa familjer får man önska sig något om man får mandeln men vissa kunde inte se poängen med detta så traditionen upphörde.

Lekar som var typiska för jul men som sedan har spridit sig till andra delar av året är blindbock, sätta svansen på grisen och pipande russin. Pipande russin går till så här.

Man har ett antal russin på en bricka. Det ska vara minst tio russin och helst inte mer än 20 för det blir antagligen för många. En utvald person lämnar rummet medan de kvarvarande bestämmer vilket av russinen på brickan som är "pip". När alla är helt med på vilket russin som har valts och exakt var på brickan det ligger släpper man in personen som har väntat utanför. Denna får nu börja plocka från brickan och äta av russinen tills hen tar det utvalda russinet. Då säger alla "pip" vilket betyder att det är stopp och att det inte längre är tillåtet att plocka fler russin från brickan. Om man ser det som en tävling kan man räkna vem som får flest russin innan det blir pip. Så länge det är russin man använder är det inte hela världen om de som förlorar får några extra russin efteråt. Om man vill kan man också byta ut russin mot något annat som nötter eller chokladpraliner.

Många jullekar ställer inte så stora krav på materiella ting. Om det finns snö utomhus kan man kasta snöboll, göra snölyktor eller göra snöänglar. Andra lekar ställer högre krav på materiella ting även om det inte måste vara väldigt dyrt. Jag tänker på julklappsspelet som är en ganska modern företeelse. Alla i familjen köper två paket som kostar mellan 50 och 100 kronor styck. Man samlar alla paketen i en hög i mitten och sätter sig i en ring runtomrking. Sedan kastar man tärning om vem som får ta från högen. Varje gång någon slår en sexa får man välja ett paket. Den som har fått två paket är tillfälligt ute ur spelet. När alla har fått två paket kan man välja att sluta och öppna de paket man har fått eller så går man in i spelets andra fas. Då kastar man tärning igen och om man får en sexa får man ta ett paket från någon av de andra deltagarnas två paket tills alla åter har två paket var. Nu är spelet slut och man får öppna sina paket. Det är fortfarande möjligt, men frivilligt, att byta presenter med varandra nu när man vet vad alla har fått.

Jullekar har samma betydelse för oss som alla andra lekar har. De för oss samman och låter oss har roligt en stund. Det är så vi människor gör när vi har ledigt. Vissa kanske inte tycker att det är så meningsfullt men för oss lekforskare är det väldigt meningsfullt. Vi människor är lekande varelser och vi söker ofta tillfällen att få leka. Ta möjligheten att vara ledig på riktigt och lek, spela och var glada tillsammans. Det kan vara bra för de som känner sig lite för vuxna för att leka att veta att rent historiskt så är jullekarna avsedda för vuxna och det var, och är, de välbärgade som främst ägnade sig åt lek. Nu när vi alla har det väl ställt kan vi alla leka vid juletid.

Vad brukar din släkt leka för jullekar? Dela gärna med dig.

God Jul

 

22 Dec 2018