Lek och ideologi?

I Nordamerika sker det just nu två saker samtidigt med viss koppling. Det uppskattas att tusentals centralamerikaner vandrar mot USAs gräns för att söka ett bättre liv än det de lämnar bakom sig. Detta påminner många om det löfte Trump gav under sin presidentkampanj om att bygga en enorm mur på gränsen till Mexiko för att hindra någon att ta sig över gränsen. Muren har ännu inte påbörjats. Då kommer företaget Keep and Bear med beskedet att de inom kort ska lansera leksaken "Build the Wall" som är en byggsats för barn från fem års ålder. På företagets websida står det att leksaken bestående av 101 bitar är en perfekt julklapp till barn och barnbarn så att de kan bygga en gränsmur i miniatyr. De skriver inte att man kan bygga vad man vill av dessa klossar utan specifikt en gränsmur.

Syftet med byggsatsen är att lära barn att bygga murar mot det som ska hållas på avstånd. På förpackningen ser man en stereotyp mexikan som står på andra sidan muren. I marknadsföringstexten står det att 10 000 mexikaner är på väg mot USA och att gränspolisen förgäves försöker stoppa dem. Det enda som kan stoppa dem är en mur.

Vissa reagerar starkt och menar att barn lär sig att bli racister. Oavsett vad det verkliga syftet är har många blivit provocerade. Det blir inte mindre provocerande när företaget som ligger bakom är väldigt konservativt i sin politiska övertygelse. Eller att det följer med en liten figur som har en hjälm på sig, ser ut som en byggarbetshjälm, som det står "Make America Great Again" på. Figuren kan också ta av sig hjälmen och ha en blond kalufs på sig som för tankarna till en viss Trump.

Moderföretaget som äger Keep and Bear skriver att byggsatsen egentligen är avsedd för vuxna med ett humoristiskt budskap. Samtidigt står det på förpackningen att den är för barn från fem år. Humorn i det hela är att leksaken ska bidra med en komisk lättnad i ett annars politiskt spänt läge. Slutligen menar de att den typiska kunden är över 40 år, vilket ska vara ett bevis för att den inte är avsedd som leksak. Man behöver inte tänka till särskilt länge för att inse att det är troligare att någon över 40 köper en leksak än att en femåring gör det. Efter köpet är det ganska vanligt att den som har köpt leksaken ger den till ett barn eller barnbarn.

Hela kampanjen är uppenbart ett politiskt statement. Det ställer en rad frågor kring lek på sin spets. Är lek lustfyllt eller är det allvarligt? Är det seriöst eller humor? Kan man leka sådant som har en politisk eller ideologisk innebörd?

Som om denna nyhet inte vore illa nog har Keep and Bear anklagats för stöld. Deras klossar är väldigt lika LEGO plus att deras logo MAGA stilistiskt är väldigt lik LEGO. På denna anklagelse svarar företaget att det finns en viss likhet men att det också finns en uppenbar skillnad. Själva figuren är mer lik en legofigur än själva byggklossarna. Svårt att se någon direkt skillnad.

Så hur ska man ta emot en kampanj av detta slag? Det är knappast första gången vuxna försöker påverka barn i en viss riktning. Det är inte heller första gången någon gör något osmakligt som slätas över som om allt är helt normalt. I skolor och förskolor har det gjorts försök att förbjuda leksaker som liknar vapen eller leksaker, likt Barbie, som ger en skev bild av människokroppen.

Hur skulle vi inom förskola och skola bemöta en leksak som har till syfte att skapa murar mellan folk? Historiskt har vi sett det så många gånger förr och det är svårt att motivera vad gott som har kommit ur dessa projekt. Samtidigt, och det är väl detta som är mest provocerande, rör det sig om klossar av plast som var för sig helt saknar värdering. Det är först när man bygger ihop dem med syfte att separera som det får en specifik innebörd. Det är själva paketeringen och budskapet runt hela leksaken som gör den så provocerande.

Jag tror att denna leksak är till för att roa konservativa vuxna och reta deras politiska motståndare. Det är sannolikt mycket få barn som tar in hela konceptet och bygger en mur med syfte att skapa en barriär. Klossar av detta slag kan nämligen bli nästan vad som helst så varför ska det just bli en segregerande mur? I så fall är det fullt möjligt att vilken byggsats med LEGO eller andra klossar som helst när som helst kan användas som mur i en lek med racistiska förtecken. Förutsättningarna finns hela tiden där. Även med hjälp av naturmaterial som sand och sten. Neutrala ting blir precis så laddade som vi gör dem. Därför kan de omnämnda grå klossarna vara helt neutrala grå klossar eller så kan de bli nästan vad som helst. Vad det blir ligger helt hos betraktaren. Eller hos den som avsiktligt vill förvrida våra tankar och få oss att tänka i vissa banor.

Min slutsats är att det inte är objekten som ska förbjudas eller pekas ut. Det är de värden som sprids vi ska ställa oss kritiska till.

15 Nov 2018